In gesprek met jurist Micha

Wat doe je als je in het bezit bent van een juridische graad én een groot sociaal hart hebt? Lang hinkte Micha op twee benen en won zijn interesse in het werken met gezinnen het van zijn liefde voor het recht. Totdat deze twee vorig jaar samenkwamen en Micha vanuit zijn baan als gezinsmanager kon doorstromen naar de juridische afdeling. Nu kan hij zijn sociale ei kwijt, door collega’s te ondersteunen met goed juridisch advies.

Naam: Micha Pannekoek
Functie: Jurist
Bij Jeugdbescherming sinds: 2018

Oude liefde roest niet
Na het afronden van zijn rechtenstudie, koos Micha voor een carrière in de gehandicaptenzorg. Vier jaar geleden was hij toe aan een meer regievoerende functie en werd hij gezinsmanager bij Jeugdbescherming. Micha: “De combinatie van werken met gezinnen en bewegen binnen een juridisch kader vond ik ideaal. Tegelijkertijd wakkerden de rechtbankzittingen mijn oude liefde voor het juridische vak aan. Dus toen er een tijdelijke plek vrijkwam binnen het juridisch team, mocht ik een half jaar lang meedraaien, dé kans om een kijkje in de keuken te nemen. Andersom vonden mijn collega-juristen het fijn dat ik uit de dagelijkse praktijk kwam. Uiteindelijk mondde mijn tijdelijke plek uit in een vaste. Kijkend naar mijn senior collega’s heb ik nog veel te leren, maar ik krijg goede begeleiding en alle ruimte om te groeien. Het vertrouwen van Jeugdbescherming geeft me zin om nog harder te werken.”

Van uitvoerder naar raadgever
Het juridisch team is er voor iedereen binnen de organisatie met een juridisch vraagstuk. Micha: “We zijn er vooral ter ondersteuning van gezinsmanagers en teammanagers met juridische vragen. Verder beoordelen we onder andere beleidsstukken, samenwerkingsverbanden, convenanten of andere documenten op hun wettelijke inhoud of grondslag. Een voorbeeld van een vraag die gezinsmanagers ons regelmatig stellen, is: ‘ik word opgeroepen om bij een zitting te zijn, moet ik dat doen?’ Op dat moment kijken we om wat voor soort zitting het gaat, wie de zitting is gestart en welk juridisch kader eronder ligt. Bij ouders die in scheiding liggen, is een zitting bezoeken niet altijd verstandig. We zijn er tenslotte voor beide ouders en vooral voor het belang van de kinderen. Als een gezinsmanager met een juridische vraag bij mij komt, zijn er meestal verschillende scenario’s mogelijk. Ook is vaak al te voorspellen welke gerechtelijke reactie er op een bepaalde stap zal volgen, zoals een hoger beroep. Om een gezinsmanager goed te kunnen helpen, bepalen we vooraf samen de kern van de vraag. Daar stem ik mijn juridisch advies op af. Vervolgens bepaalt de gezinsmanager met zijn team de definitieve koers. Al ga ik regelmatig achteraf na hoe een situatie voor een gezin is afgelopen. Die interesse blijft.”

Beren van de weg halen
Kreeg hij eerder energie van het helpen van gezinnen, nu haalt Micha deze uit het ondersteunen van collega’s. Micha: “Juridische taal kan lastig zijn, zeker wanneer je er niet in thuis bent. Wanneer ik zie dat mijn uitleg landt en een gezinsmanager weer verder kan met een gezin, geeft dat een goed gevoel. Vooral omdat ik weet hoe pittig het werk is. Het raakt mij als ik gezinsmanagers zie worstelen met hun soms haast onmogelijke taak. Want al hebben we op papier duidelijk voor ogen hoe we gezinnen willen begeleiden, de praktijk is een stuk weerbarstiger. Denk aan het schrijnende tekort aan jeugdhulp. Het voelt dubbel om in de media te lezen over de tekortkomingen van jeugdzorg en jeugdbescherming. Soms is de kritiek terecht, maar vaak wordt er een wel heel eenzijdig beeld geschetst. Er zitten tenslotte altijd twee kanten aan een verhaal. Ik vind het jammer dat het beeld dat in de media is ontstaan, mijn openheid over mijn werk beïnvloedt. Want al ben ik nog steeds trots op wat ik doe, ik voel me minder vrij om dat uit te dragen. Ondertussen benader ik mijn werk als jurist zoals ik dat altijd heb gedaan: iemand heeft mijn hulp nodig en ik doe wat ik kan om die te geven.”