In gesprek met Danielle, managementassistente bij de Akademie

Als managementassistente bij de Akademie verzorgt Danielle de planning van alle trainingen die Jeugdbescherming voor haar eigen medewerkers en voor die van andere organisaties verzorgt. Die organisatorische puzzel kloppend krijgen, levert iedere keer weer een geluksmoment op. Tegenover het strakke plannen staat Danielles werk als trainingsacteur. In deze creatieve ‘bijrol’ helpt ze gezinsmanagers in trainingen nog beter in gesprek gaan met ouders en kinderen. 

Naam: Daniëlle de Zwaan-van Bemmel
Functie: Managementassistente Akademie
Bij Jeugdbescherming sinds: 2008

Poppetjes op de juiste plek
Danielle werkt al meer dan vijftien jaar bij Jeugdbescherming, waarvan de afgelopen zeven jaar als managementassistente bij de Akademie. Hier is ze verantwoordelijk voor de planning van alle trainingen die Jeugdbescherming in- en extern verzorgt. Ook beheert ze het planningssysteem en kunnen gezinsmanagers met vragen over hun opleidingstraject of SKJ-registratie bij haar terecht. Danielle: “Ik vind plannen leuk, een vraagstuk kan mij niet complex genoeg zijn. Hier moet alles in elkaar passen: van de complete jaarplanning van alle trainingen die de trainers gaan verzorgen tot het individuele opleidingsprogramma van elke gezinsmanager. Als ik dan al die poppetjes op de juiste plek weet te krijgen, ben ik trots. Al is de planning nooit lang compleet, er verandert altijd wel iets. Die hectiek, daar hou ik van.”

Ieder kind blijvend veilig begint bij een goede opleiding
De Akademie biedt een breed palet aan trainingen op het gebied van vaardigheden en kennis. Danielle: “Onze missie ‘Ieder kind blijvend veilig’ begint bij de zorg voor bekwame gezinsmanagers. Wij trainen mensen zo dat ze bij ieder gezin op de bank kunnen zitten en ermee in gesprek kunnen. Ooit begonnen we met twee trainers. Inmiddels hebben we vijf vaste trainers en vier flextrainers. Dit zijn gezinsmanagers die één dag per week worden vrijgemaakt om trainingen te verzorgen. Zij staan met de voeten in de klei en krijgen hiermee de kans om hun kennis over te dragen op anderen. Naast onze eigen medewerkers zijn we de afgelopen jaren ook professionals van andere organisaties binnen en buiten Nederland gaan opleiden.”

Jezelf inplannen
Naast haar werk als managementassistente, is Danielle ook trainingsacteur. In rollenspellen helpt ze gezinsmanagers oefenen op gespreksvaardigheden. Danielle: “Hier ben ik ooit ingerold toen er voor een training geen acteur beschikbaar was. Ik bood toen spontaan aan in te vallen. Het ging zo goed, dat ik daarna een opleiding tot trainingsacteur mocht volgen. Inmiddels doe ik dit zo’n dertig procent van de tijd. Ik vind het mooi dat ik de kans heb gekregen om mijzelf hierin te ontwikkelen en plan mijzelf in wanneer ik ruimte heb. Dat is het voordeel van zelf de planning doen.”